11 důvodů proč je fotbal divácky nejpopulárnější hrou na světě

24.02.2009 18:56

1. Trávník má zelenou barvu
Pohled na zelenou barvu uklidňuje. Není nic příjemnějšího, než se celou dobu dívat na pečlivě udržovaný zelený trávník.

2. Fotbal hrál snad každý z nás
Skoro každý z nác někdy kopal do míče. Téměř každý z nás ví, jaké je to být faulován, faulovat, dát gól, či zkazit přihrávku.

3. Fotbal je jedno veliké divadlo
V atletice rozhodují přesně měřitelné výkony. Ve fotbale se hraje na góly. Fotbal je však kromě toho také jedno veliké divadlo. Fauly, fingované fauly, osobní averze hráčů a do toho všeho vstupuje rozhodčí. A tehdy začíná boj o spravedlnost, což je divácky stejný zážitek, jako dávání gólů.

4. Fotbal je davové šílenství
Pouze při fotbale jsme svědky toho, že 40 tisíc lidí na stadionu ječí unisono. To, že naše emoce jsou ve stejný okamžik naprosto stejné jako emoce tisíců a milionů dalších lidí na celém světě způsobí jediné: Vše prožíváme daleko silněji. Doslova by se dalo říci, že pokud celá republika šílí a křičí "Góóól" je vůbec těžké žádné emoce neprožívat.

5. Fotbal je sociální záležitost
Atletika, hokej, curling, jachting, to vše jsou nádherné sporty. O fotbale se však můžete bavit se svým tátou, bráchou, prostě téměř s kýmkoliv.

6. Fotbal má jednoduchá pravidla
I malé dítě pochopí jak se fotbal hraje. Žádné složité počítání bodů, či taktizování a čekání na konečný verdikt až dojede do cíle poslední jezdec. Stav utkání je vidět v každém okamžiku a v každém okamžiku se může změnit.

7. Fotbal je mužská hra
Krasobluslení, lyžování, basketbal to jsou některé z mnoha sportů, které hrají jak muži tak ženy. Fotbal sice hrají i ženy, nicméně v televizních novinách záběr na ženy-fotbalistky prakticky neuvidíte. Fotbal je uzavřený mužský svět, do kterého přes veškerou emancipaci, zatím ženy tolik nezasahují. Svět do kterého se dá kdykoliv uniknout.

8. Ve fotbale fandíme týmům, které jsou věčné
V individuálních sportovních disciplínách jsou hlavní modly jednotliví sportovci. Ve fotbale fandíme jednotlivým týmům, které sice mohou zkrachovat, ale na rozdíl od sportovců nemohou umřít, ukončit kariéru, či začít fetovat. Ve fotbale fandíme symbolům, kterým fandili už naši dědečkové a kterým budou moci fandit naši vnukové.

9. Ve fotbale se hraje, i když se nehraje
Ve fotbale se hraje i mimo utkání. Přestupy hráčů, rozepře týmů a bohužel i korupční aféry.

10. Fotbal je týmová hra
Každý chlap, či kluk, snad alespoň jednou zažil ten nádherný pocit, když nějaký sehraný tým táhne za jeden provaz a společně bojuje za vítězství. Ve fotbale nesledujeme výkon nadějného jednotlivce, ale party nadějných jednotlivců. Jednotlivců se svými vlastními ambicemi, schopnostmi, averzemi a přednostmi.

11. Fotbaloví hráči vyjadřují nahlas naše nejskrytější tužby
Když čtete rozhovor s nějakým politikem, podnikatelem, čo zpěvákem, obvykle narazíte na pečlivě budovanou image. Soukromé životy těchto lidí jsou takové, jaké mají podle všech společenských konvencí  být. To se však nedá říci o osobním životě fotbalistů. Ti si na rozdíl od všech ostatních ve svém soukromí žijí tak, jak chtějí žít. A na rozdíl od mnoha ostatních na to mají čas a i peníze. Do ucha si občas dají naušnici, nechají si narůst dlouhé vlasy a kravatu neobléknou jak je rok dlouhý. Do garáže patří pchopitelně sportovní vůz, k tomu všemu manželka - nejépe obvykle blond - a hromada dětí. A co děláte ve svém volném čase?, ptají se sportovní redaktoři. Coby, odpovídá fotbalista, hraju hry na PlayStation. Sladký život, za který se nestydí, a který by chtěl možná žít každý z nás.

 

autor: fafo

(fotbal.blogspot.com)